Artikkelit aiheesta: Korjaukset ja tekniset tiedot

Korjaukset

Korjauksia voidaan hallinnoida (lisätä, poistaa ja muokata) rakennuksien alta. Pureudu ensin haluamasi rakennuksen tietoihin, jotta Tulevat korjaukset -näkymä avautuu.

Pylväsdiagrammi

Pylväsdiagrammissa on eritelty osatyypeittäin (esim. julkisivu, lämmönjakelu, yläpohja...) jaoteltuna menneen viiden vuoden ja tulevan 10 vuoden korjauskustannukset (Alv 0%). Kustannukset on laskettu alla olevan korjauslistan mukaan ja summat sisältävät SkenarioLabsin ennustamat korjaukset. Klikkaamalla kuitenkin sivun alaraunan Näytä Skenarios-palvelun ennustamat korjaukset -laatikkoa, voit piilottaa ennustetut korjaukset.

Investoinnit-lista

Avautuvassa listassa on listattu menneet ja tulevat korjaustoimenpiteet sekä niiden tiedot:
Korjauksen vuosi
Osan tyyppi ja mahdollinen korjauksen kuvaus
Investoinnin tyyppi (Investointi ja huolto)
CO2/a (korjauksen vuosittaiset vaikutukset hiilidioksidipäästöihin, jos osan vaihdolla on vaikutusta)
Kustannus

Korjaukset on jaoteltu ennustettuihin ja käyttäjän ilmoittamiin korjauksiin. SkenarioLabsin tuottamat ennusteet on harmaalla fontilla ja vuosiluvun perässä on tähti (katso mihin ennusteet pohjautuvat: Ennustetut korjaustoimenpiteet (PTS). Käyttäjän ilmoittamat korjaukset puolestaan näkyvät tummalla fontilla eikä niiden perässä ole tähteä.

Korjauksen lisääminen

Lisää korjaus painamalla Uusi projekti -painiketta sivun vasemmasta alareunasta. Näkymään avautuu lomake johon täytetään korjausta koskevat tiedot. Saman näkymän alta voit ilmoittaa yhden tai useamman korjauksen tiedot Korjausrakentaminen tapahtuu joko yksittäisten nimettyjen korjaustapahtumien tai osanvaihtojen kautta. Osanvaihdossa osa korvataan uudella, mahdollisesti nykyaikaisemmalla. Tällöin kustannuslaskennassa otetaan huomioon vanhan osan purkukustannus sekä uuden osan rakentamiskustannus. Automaattisesti määrittyvissä laskelmissa osanvaihtoa käytetään lähinnä osille, joita rakennuksen ikääntyessä päivitetään ja joille kustannus on järkevästi mahdollista määrittää purku- ja uudisrakennuskustannuksen kautta.

Lisää uuden projektin tiedot. Projekti voi sisältää yhden tai useamman korjauksen:
Korjausvuosi (ilmoita vuosi tai vuodet jolloin korjaus on toteutettu tai jolle korjaus on suunnitteilla)
Korjaushankkeen tyyppi (ilmoita halutessasi tyypiksi investointi tai huolto, voit ilmoittaa tiedon myös myöhemmin korjauskohtaisesti)
Kokonaiskustannus (voit ilmoittaa kokonaiskustannuksen tähän tai korjauskohtaisesti myöhemmin)
Kuvaus (vapaavalintainen kuvaus koko korjausprojektille, voit tarkentaa kuvausta korjauskohtaisesti myöhemmin)
Valitse valmis korjauskokonaisuus (valittavana tällä hetkellä peruskorjaus, joka vaihtaa kaikki osat uusiksi)

Paina Lisää ilmoittaaksesi varsinaisen korjauksen tiedot. Voit halutessasi lisätä useampia korjauksia jos ne kuuluvat samaan kokonaisuuteen.
Korjausvuosi (ilmoita vuosi jolloin korjaus on toteutettu tai jolle korjaus on suunnitteilla)
Osa _(Valitse listasta rakennuksen osa/komponentti, jota korjaus koskee)
Ennalta määritelty korjaustyyppi _(Valitse listalta korjauksen tyyppi. Vain osan vaihto -tyyppiset korjaukset vaikuttavat muihin laskentohin.)
Vaihda nykyinen osa osaan _(Valitse listalta uuden uuden osan tyyppi)
Mittayksikkö _(Korjauksen tyyppiin liittyvä mittayksikkö, kuten ikkunoiden pinta-ala)
Määrä (Mittayksikön määrä eli esim. ikkuoiden pinta-ala)
Yksikköhinta (Korjaukseen yksikköhinta per mittayksikkö)
Kokonaishinta (Korjauksen kokonaishinta ilmoitettuna tai yksikköjen kautta lasketuna)
Kuvaus _(Vapaavalintainen kuvaus korjaukselle)
Investoinnin tyyppi _(Voit valita investoinnin ja huoltokorjauksen välillä, jos tyyppi on ilmoitettu aiemmin projektille voidaan tämä jättää tyhjäksi)

Klikkaa lopuksi Lisää
Aseta alusta arvio näppäimellä voit asettaa myöhemmin takaisin SkenarioLabsin arvioiman korjauskustannuksen.

Korjauksen poistaminen

Voit poistaa korjauksen klikkaamalla roskakori-ikonia korjauksen rivillä.

Korjauksen muokkaaminen

Voit muokata korjausta klikkaamalla kynä-ikonia korjauksen rivillä. Näin voit muokata korjauksen kustannuksia ja kuvauksia, mutta laskentateknisistä syistä et voi muokata korjauksen tyyppiä tai vuotta. Jos haluat tehdä suurempia muokkauksia luo uusi korjaus. Muokkammalla voit kuitenkin kuitata SkenarioLabsin ennustaman korjauksen toteutuneeksi.

Liitetiedostojen lisääminen

Voit lisätä liitetiedostoja korjaukselle muokkamalla korjausta. Lomakkeen alareunasta voit valita liitetiedoston. Jos ilmoitat uuden korjauksen, sinun pitää ensin tallentaa korjaus ja vasta sitten voit lisätä tiedoston.