Artikkelit aiheesta: Sisäinen vuokra

Laskurin perusteet

Tässä ohjeessa ohjeistetaan laskentalomakkeen käyttöä sekä rakennus- että yksikkötasolla (tila tai tilakokonaisuus). Lisäksi lopussa kerrotaan lomakkeen rakenteesta sekä eri osioiden tarkoituksesta.

Vuokranlaskentaa on käsitelty myös seuraavissa ohjeissa:
Sisäisen vuokran laskennan pohjatiedot, jossa ohjeistetaan alkuun tietojen tarkistuksessa sekä puuttuvien tietojen ilmoituksessa
Sekä Ylläpitovuokran laskenta ja Pääomavuokran laskenta, joissa ohjeistetaan tarkemmin laskentasääntöjä.

Vuokranlaskenta rakennukselle

Vuokranlaskenta koko rakennukselle alkaa oikean rakennuksen valitsemisella. Pureudu oikeaan rakennukseen, joko Kohteet- tai Rakennukset-välilehden kautta. Kohteeseen ja rakennukseen liittyvät tilat on mahdollista nähdä Kohteet näkymässä.

Kun olet pureutunut rakennuksen tietoihin, näet yläkulmassa välilehden Vuokra-arvio. Klikkaa ja valitse vuokra-arvio.

Jos arviota varten puuttuu pakollisia tietoja, ohjeistaa käyttöliittymä täyttämään ne. Tiedosta riippuen voit täydentää puuttuvan tiedot joko suoraan näkymässä tai vaihtoehtoisesti vasemmalta rakennuksen tietojen alta.

Kun kaikki tarvittavat perustiedot on täytetty, tulee laskenta näkyviin automaattisesti.

Seuraavaksi voidaan aloittaa varsinainen vuokran laskenta, josta on tarkemmin ohjestettu eri komponenttien osalta seuraavissa ohjeissa: Pääomavuokra, Ylläpitovuokra ja Sisäisen vuokran järjestelmän mukaisesti määräytyvä vuokra.

Vuokranlaskenta yksikölle

Vastaavalla tavalla mitä rakennuksen kohdalla alkaa vuokranlaskenta oikean yksikön valitsemisella.
Pureudu oikeaan yksikköön, joko Kohteet- tai Kiinteistöyksiköt-välilehden kautta. Yksikkö näkyy omalla välilehdellään kohteiden alla ja klikkaamalla yksikköä avautuu laskenta suoraan näkyviiin.

Vuokran laskentalomakkeen periaatteet

Laskentalomake on jaettu kolmeen eri osioon:
Ylläpitovuokra, koostuen laskentamenetelmän valinnasta, ylläpitokulujen erittelystä sekä edeltävien tietojen pohjalta lasketusta ylläpitovuokrasta
Pääomavuokra, koostuen laskentamenetelmän valinnasta, pääomakulujen erittelystä sekä edeltävien tietojen pohjalta lasketusta pääomavuokrasta
Ja lopulta kokonaisvuokra vuodessa, kuukaudessa ja per neliö

Laskentalomakkeen muokkaus

Laskentalomakkeen muokkaus tapahtuu vasemman alareunan Muokkaa -painikkeen kautta. Näin voit nähdä, että mitkä kentät ovat lomakkeella muokattavissa. Laskentaperiaatteita on eritelty tarkemmin seuraavissa ohjeissa: Pääomavuokra, Ylläpitovuokra ja Sisäisen vuokran järjestelmän mukaisesti määräytyvä vuokra.

Kun olet muokannut arvoja lomakkeella, voit tallentaa laskennan Laske ja tallenna -painikkeella. Tietojen muokkaamisen jälkeen laskenta ei tapahdu automaattisesti vaan vaatii käyttäjän tallennuksen.

Päivitetty: 14/07/2023